Ελάτε κι εσείς στην μεγάλη παρέα των σχολείων "Ευρωπαιδεία"
Καινοτόμο Εκπαιδευτικό Σύστημα
Kindergarten......για τους μικρούς μας φίλους
Υποστήριξη στην εκμάθηση....
Εκδήλωση για τα Εγκαίνια της Μύρτιδας στο Πολεμικό μουσείο.

Η Μύρτις πάει στο Σχολείο

Σύντομο Ιστορικό

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010 14:27

myrtis poster ep"Περί το 430 π.Χ λοιμός ενέσκηψε αιφνιδίως εις την πόλιν των Αθηνών ...και νεκροί έκειντο εν ταις οδοις ...έθαπτον δε ως έκαστος εδύνατο"

(Θουκυδίδης, Ιστορία)... 150 άνδρες,γυναίκες και παιδιά θάβονται βιαστικά σε ένα κοινό τάφο στον Κεραμεικό.

Το 1994-1995, στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό ΜΕΤΡΟ για την κατασκευή του νέου υπόγειου σιδηροδρόμου της Αθήνας, βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού ο χώρος όπου ήταν γνωστό πως υπήρχε το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο με σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενήλικων και παιδιών, χρονολογήθηκε δε με την αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.

Έτσι ξεκίνησε η μελέτη του σκελετικού υλικού με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας της φονικής ασθένειας. Για την διερεύνηση του υπεύθυνου παθογόνου η ιατρική-οδοντιατρική ομάδα με επικεφαλής τον κύριο Παπαγρηγοράκη, χρησιμοποίησε τoν πολφό τριών άθικτων δοντιών από τρία τυχαία επιλεγμένα κρανία, όπου ανιχνεύτηκαν ίχνη του μικροβιακού παράγοντα. Οι επιστήμονες εντόπισαν το βακτήριο Salmonella enterica serovar Typhi.

Ανάμεσα στα οστά του ομαδικού τάφου υπήρχε το κρανίο ενός κοριτσιού 11 περίπου χρόνων

Η Μύρτιδα

στο οποίο δόθηκε το όνομα Μύρτις. Το διατηρούσε

 ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με την μόνιμη. Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή και της παρουσίασης του σε σχετική έκθεση. Γιαυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στη Σουηδία απ' όπου επέστρεψε με τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.

'Ύστερα από 2500 χρόνια η Μύρτιδα ζωντανεύει ξανά.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

(Περισσότερες μπορείτε να βρείτε στις σελίδες μας στο Facebook)

 

Από την Εφημερίδα "Η Ναυτεμπορική"

Το παιδικό κεφάλι βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής του μετρό της Αθήνας το 1994-95. Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο, ο οποίος τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών του 430-426 π.Χ.. Μέσα σε αυτόν βρέθηκε σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών και το κρανίο ενός κοριτσιού, 11 περίπου χρόνων, το οποίο διατηρούσε νεογιλή οδοντοφυΐα συγχρόνως με τη μόνιμη. Με την έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», ήταν η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε ένα σύνολο με κύριο εργαλείο μεταφοράς μηνυμάτων το αναπλασμένο πρόσωπο ενός παιδιού. Η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο τελεί υπό την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα Μπαν Κι - Μουν με τίτλο «Πρώτα η εκπαίδευση». Με έργα τους συμμετέχουν και άλλες σχολικές ομάδες, ελληνικές και ξένες, ενώ την έκθεση πλαισιώνει η μουσειοσυσκευή «Μύρτις: ένα πρόσωπο από το παρελθόν».

Πηγή: Ναυτεμπορική